България е предотвратила 180 000 опита за нелегално преминаване на границата през 2023 г., като са заловени и задържани 16 000 души. Това каза в предаването „Тази събота“ директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов.

„Всеки път казвам, че става дума за вътрешно-политически причини в Австрия. Няма никакви професионални причини от наша страна за тяхното „не“ – причините са изцяло политически и са с оглед на техните предстоящи избори“, обясни той.

Главен комисар Златанов припомни, че проверката на сухопътната ни граница със Сърбия и Турция е дала блестящи резултати през ноември миналата година. Страната ни отдавна е готова за приемането ни в Шенген по суша, но въпреки това не спираме да надграждаме, допълни още той.

„До септември-октомври 2023 г. нямаше голям оптимизъм, че въобще ще влезем в Шенген. Дори беше отложена проверката от страна на шенгенските оценители, което показваше, че процесът ще бъде много сложен. Но все пак настъпи обрат и в края на годината страната ни все пак беше допусната в Шенген, макар и само по въздух и вода“, каза още директорът на „Гранична полиция“.

Той е категоричен, че с всяка изминала година мигрантския натиск към Европа се засилва. „Основният проблем е свързан с преминаването на мигранти по море през Гърция и Италия. Основната част от нелегално пребиваващите в Европа са африканци. През България мигранти от Африка почти не преминават – засичани са само граждани от Мароко и то много рядко. При нас основният поток е от Афганистан и Сирия“, каза още Антон Златанов.

От думите му стана ясно, че само 10% от регистрираните 380 000 нелегални мигранти преминават през т.нар. „Балкански път“. „Този път не минава задължително през България, той минава и през останалите съседни на нас държави. Наскоро излезе една статистика, че мигрантите в Сърбия са основно от Гърция. Това са официални данни, а не политически изявления“, каза още той.

Вижте във видеото какво още каза той за опитите за нелегално преминаване на границата и изобретателността на бежанците.