„Все още има усещане за определени дефицити в аптеките, които касаят липси на определени търговски продукти, но към сегашния момент с изключение на много малко лекарства - имаме групи, в които имаме недостиг, но винаги има заместител, който може да бъде използван.“ Това каза Антон Вълев, председател на Националната аптечна мрежа.

Според него трябва временно да се премине от страна на лекарите не на предписване на търговски имена, а предписване на международното непатентно наименование, за да може като влезе в аптеката пациентът, фармацевтът да му отпусна това, което е налично в момента:

„Защото към текущия момент, ако лекарят ви отпусне конкретно търговско наименование и то поради кризата е изчезнало, трябва да върнем пациент при лекаря, за да напише друго търговско име и ако пак не го улучи - да го връщаме, докато нацели“, обясни Вълев.

Той добави, че идват здрави хора всеки ден да взимат лекарства за всеки случай.

"Има заковани схеми за лечение на коронавирус за всеки пациент - еднакви, в които някой си е предписал някакви лекарства включително по лекарско предписание, включително лекарства с превишени дози в пъти. Това означава, че този пациент не е ходил на лекар, повлиян от паниката се презастрахова. Всеки ден има такива. Те казват - лекар ми изписа, искам да го имам това лекарство, не отпускаме в такива случаи лекарства. Това, че имате рецепта, не значи, че ще ви отпусна лекарството“, каза още председателят на Националната аптечна мрежа.

Съществуват обекти, аптеки, в които не се спазват правилата, и ако е написано в рецептата 7 кутии и те дават, има места, в които не се спазва правилата за това да има налична рецепта, обясни още Вълев.

Той добави, че електронни рецепти все още у нас няма и изпратена по „Вайбър“ не е валидна и няма как да се изписват медикаменти по такава и да се дават в аптеките.

Вижте целия разговор във видеото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!