Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов и избрания  за подуправител проф. Момчил Мавров са депозирали писма с оставките си в деловодството на Народното събрание след създалото се напрежение около назначаването на Мавров.

Проф. Момчил Мавров, предложение на ГЕРБ-СДС, бе избран за подуправител на институцията, след скандали в пленарната зала. Той не беше подкрепен от "Продължаваме промяната - Демократична България".

„Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки? Как той ще направи нещо, което шефът му няма да разбере – здравеопазването, финансите?“, попита председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

„В думите на Бойко Борисов има резон. Наистина с промените в Закона за здравното осигуряване от август на подуправителя на НЗОК бяха променени и прецизирани функциите. Той няма възможност, освен в случаите, в които замества управителя, да контролира Здравната каса. Ние не се притесняваме от тези частни случаи. Позицията ни е, че изборите, които идват от Народното събрание, да са на хора с малко по-добра биография“, коментира в „Тази събота и неделя“ съветникът на министъра на здравеопазването доц. Антон Тонев.

„За НЗОК често казват – това са държавни пари. Не, това са нашите пари. Това е обществена институция, която контролира как парите се харчат. Искаме да избираме управленци, които имат достатъчно кредит на доверие в обществото“, добави той.

„Говорим за човек, който е управлявал голяма болница, за която и ваши репортери направиха интересни репортажи за действия, които не са в регламента. Мавров е бил в управлението на служебното Министерство на здравеопазването. Едно от нещата, с които ще бъде запомнено то, е, че се пренареди поръчката за медицински хеликоптери и тя се забави с една година. Той е участвал в този екип. Колеги от МЗ казват, че той е имал влияние при вземането на решенията“, допълни Тонев.

„Оставките оставиха леко странен привкус, защото не е ясно как ще бъде задействана процедурата. При подадените оставки – кой ще управлява НЗОК? Оставките трябва да бъдат гласувани от Народното събрание. След гласуването на оставките приключват правомощията. Ако не бъдат гласувани, не може да започне нова процедура, а НЗОК не може да остане без управител. Народното събрание трябва да излезе със спешна промяна на закона. Решение би било оставките да се подадат стъпаловидно - първо едната и после другата. Така ще има действащ титуляр. Това е закъсняло предложение, защото има "сглобен" сценарий по време на срещата между лидерите“, уточни съветникът.