Семейство англичани дариха над 10 хиляди паунда на читалището в село Миндя.

”Съдба” нарича идването си в малкото великотърновско село англичанката Бевърли Кокс. Тя живее в Миндя от 13 години.  

”Бяхме чували, че България е хубаво място за живеене. В Англия трябваше да живеем там, където работим. Нямахме дом. И искахме някакво постоянно място, където да ходим и където да живеем, ако пожелаем. Направихме проучване и се влюбихме във Велико Търново. Дойдохме през февруари, беше минус 18 градуса! Беше най-големият сняг, който съм виждала. Отне ни 6 часа да стигнем от София до тук! Разгледахме няколко къщи и се влюбихме в тази тук, в Миндя”, спомня си Бевърли Кокс.

В 100 годишната къща, която превръща в свой дом, Бевърли се отдава на хобито си - да рисува. А картините си често излага в старото читалище.

"Читалищата са сърцето и душата на селата. Всички празненства се случват тук, децата правят театър тук, тук правим литературни четения, уроци по български. И когато разбрахме, че покривът е в толкова лошо състояние, искахме да помогнем!", казва още Бевърли.

Че покривът на сградата скоро ще падне разбират и Иън и Катрин - също избрали Миндя за свой втори дом преди 12 години.

Тайно, без да разбира никой, семейството дарява 10 хиляди паунда.

Бевърли, Иън и Катрин вече плануват следващите си проекти - искат да превърнат едната зала на читалището в театър, а другата - във фитнес зала.