"Щрихи от един живот в трудно време" - в страниците на тази книга са скрити драматични моменти от историята на България и съкровени моменти от личния живот на Анастасия Мозер - "желязната лейди" в българската политика.

Снимка: btvnovinite.bg

През 1962 г. е прогонена в Америка. Там среща любовта на живота си – Чарлз Мозер, и работи в Световната банка. Завръща се в родината си през 1992 г. – след 28 години изгнаничество в САЩ. В бурното начало на българската демокрация основана БЗНС – Народен съюз. Била е депутат в четири Народни събрания и зам.-председател на 40-ия парламент. Днес отново живее в САЩ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Главната причина за моето идване е конгресът на Обединени земеделци, който ще бъде утре в Пазарджик, както и представянето на книгата „Анастасия Мозер – щрихи от един живот в трудно време”, каза в „Тази събота” тя.

Казва, че поне веднъж в годината си идва в България. Чувства и България, и САЩ като свой дом, но признава, че не е лесно да се живее на две места.

Снимка: btvnovinite.bg

Благодарна е за живота си в Америка, защото там е получила образование и е срещнала съпруга си, за когото казва, че е изключително скромен и интелигентен човек.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм скромен човек, което в политиката не е най-доброто, но това е въпрос на характер. Доволна съм, че дойдох в България в първите години на демокрацията, когато хората работеха с убеждение, принципи и всеотдайност, които след това изчезнаха”, споделя Анастасия Мозер.

„Стамболийски е казал, че властта корумпира, но никога не е предполагам, че това става толкова бързо”, допълва тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Анастасия Мозер призна, че е разочарована от хората в политиката и най-вече от непрекъснатите опити за преврати и непочтено отношение. Впоследствие я разочарова това, че по-голямата част от хората около нея са се оказали доносници.