Изборната победа на НДСВ и Симеон Сакскобургготски през 2001 г. е била удар по усилията за промяна на България и превръщането й в модерна европейска държава, като и до днес развитието ни остава недостатъчно бързо. Това коментира в интервю за „120 минути” бившият лидер на БЗНС Анастасия Мозер.

Поражението от преди 17 години е голямото й разочарование в българската политика: „На хоризонта се появи г-н Сакскобургготски и прекъсна тези промени, които станаха по време на обединението на Големите демократични сили”.

Тя оценява Иван Костов като „един много добър и деен политик”, който обаче „не беше особено добър при избора на хората около себе си и това стана причина за много и негови разочарования”.

Снимка: bTV

„Съжалявам, че се прекъсна този подем, който беше започнал, защото струва ми се, че България щеше да бъде много различна страна, ако бяхме спечелили тогава изборите”, коментира Мозер. За нея Ахмед Доган „има своята много успешна политика и той така успя да подреди нещата около себе си”.

Според нея са безпочвени критиките към Бойко Борисов за това, че поставя прекалено голям акцент върху инфраструктурата: „Аз навремето винаги казвах на колегите от БСП или БКП: След като всичко беше толкова евтино навремето, защо не направихте магистралите до Бургас или до Варна, защо не изчистихте въздуха от тези вредни вещества?“

Критиката й към премиера за липсата на сговорчивост, заради която сега е партньор с „Патриотите, които може би не са съвсем най-лошото, но не са също така и най-сродното за ГЕРБ”.

Снимка: bTV

Мозер, която се завърна в българската политика през 1991 г. след дългогодишно изгнание в САЩ, сравнява Доналд Тръмп с Ричард Никсън: „Страшна истерична кампания срещу него има, която разбира се, не е напълно достойна. Той се поддава на тези неща, защото по някой път говори неща, които после променя непрестанно. Той понякога е непредвидим, което не е толкова лошо”.

Според нея проблемът е, че Тръмп е „хукнал” да подобрява отношенията със Северна Корея без въобще да повдига въпроса за мизерията и неспазването на човешките права в комунистическата страна: „А Вие знаете, че всичките промени в Източна Европа започнаха от там”.