„Тази събота и неделя“ продължава по следите на българската приватизация с Александър Томов – бивш вицепремиер в правителството на Димитър Попов, бивш депутат, бивш председател на надзорния съвет на ЦСКА, бивш главен изпълнителен директор на „Кремиковци" АД и дългогодишен професор в СУ „Св. Климент Охридски“.

Снимка: btvnovinite.bg

Неговата книга „Тайни и мистерии на българския преход“ дава много материал за размисъл за българската приватизация, а самият той е бил сред свидетелите на сделките на прехода.

„Нямам отношение към приватизацията на „Кремиковци“. Влязох в завода много години, след като бе приватизиран като представител на Прамод Митал“, заяви Александър Томов по повод на твърдения по негов адрес, които отправи синдикалния лидер Константин Тренчев в студиото на „Тази събота и неделя“

„Това е човекът, унищожил десетки, ако не и стотици директори на предприятия“, заяви пък Томов за Тренчев, продължавайки задочната словесна престрелка с обвинения.

Снимка: btvnovinite.bg

„Никога не съм източвал „Кремиковци“, закле се икономистът малко по-късно в студиото на „Тази неделя“.

Александър Томов отбеляза, че е бил окончателно оправдан от ВКС по казуса с „Кремиковци“ през 2016 г. и определи цялото преживяване със съдебните процеси като „8-годишна репресия“.

Иначе самият той смята, че приватизирането на комбината, както и „фалирането“ му, което е умишлено, трябва да се разследват и да се говори истината за приватизацията.

„Аз бях спасителят на „Кремиковци“, заяви Томов, според когото индийският собственик на комбината Прамод Митал е бил изгонен, а не се е издънил. Той продължава да поддържа добри отношения с милиардера, който дори искал да го вземе на работа в чужбина.

„Групата около Станишев реши да овладее Кремиковци“, смята Томов, който каза, че е предал доказателства на прокуратурата писмено.

80% от предприятията от времето на комунизма са унищожени, изчислява Томов, който в своята книга „Тайни и мистерии на българския преход“ представя 9 порочни практики на приватизацията, както и изчисление на загубите от нея, които, според него, възлизат общо на 400 милиарда. На първо място са сделките за продажба на предприятия на офшорни фирми, следва лисата на адекватно остойностяване на предприятията и заменките.

Снимка: btvnovinite.bg

Именно атаките му срещу заменките на правителството са станали причина за ответна атака срещу него, заяви Томов.

Иван Гешев е първият прокурор, който си поставя такава амбициозна програма с разследването на приватизацията и трябва да бъде подкрепен, но има опасност тежестта да бъде хвърлена върху бизнеса, където има и честни приватизатори а трябва да се разследват върховете на политическата власт, смята бившият главен изпълнителен директор на „Кремиковци" АД.

Какво още разказа Александър Томов за приватизацията и прехода, гледайте във видеото