Албания има нужда от нашата солидарност след разрушителното земетресение от 6.4 по Рихтер във вторник, което взе десетки жертви и предизвика значими материални щети.

Снимка: btvnovinite.bg

„Завършили сме дейностите по спасяване. Крайният баланс е много трагичен: 51 жертви, сред които и 7 деца от 2 до 8 години, повече от 1200 къщи са разрушени и повече от 5200 души са без покрив”, каза н.пр. посланика на Албания у нас Доника Ходжа в студиото на „Тази неделя”.

Тя изрази своята благодарност за съпричастността на българския народ, както и на правителството ни към нейната страна.

„От сутринта на земетресението премиерът на България се е обадил на министър-председателя ни, за да изрази своята солидарност”, разказа Ходжа. Българският външен министър се обади на албанския външен министър, за да изрази своята солидарност, а вътрешният министър се е обадил на своя колега и му предложил помощ.

Българското правителство отпусна 200 000 лева и 4 автомобила с хуманитарна помощ за Албания.

Снимка: btvnovinite.bg

Доника Ходжа разказа и как едно българи, живеещи във Франция са предложили своята къща на пострадала албанско семейство, а българската общественост се е отрганизирала и е изпратила парични преводи.

„Не искаме да живее тези, които са загубили домовете си, да живеят така завинаги и особено по коледните празници”, каза посланикът на Албания и сподели, че страхът на хората продължава да е голям, защото продължават вторичните трусове със сила от 4 и 5 по Рихтер.

Албания се е обърнала а помощ към много стани. Това, което е нужно за пъравата фаза на възстановяването, са инженери, които да оценят състоянието на сградите и кои от тях са годни за живеене и могат да бъдат реновирани.

Снимка: btvnovinite.bg

Втората фаза ще бъде изграждането на временни убежища, за тези, които са останали без дом.

Доника Ходжа сподели, че се чувства в България като у дома и е благодарна за гостоприемството на българите, които са много близки до албанците.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!