Загиналите от опустошителното земетресение в Албания вече са 49, а ранените около 2000. 

Надеждите да се открият нови оцелели под развалините вече са изключително слаби, но търсенето ще продължи, докато все още има хора в неизвестност, а те в момента са десетки, затова спасителните операции продължават в огромни мащаби, разкри журналистът Росен Цветков, който пристигна в Дуръс няколко часа след разрушителния трус. 

Спасителните работи се затрудняват и от вторичните трусове, някои от които са от 5 по Рихтер.

Снимка: btvnovinite.bg

За щастие, нашите сънародници в Албания не са пострадали. Повечето от тях са успели да се изнесат от района на Дуръс. Днес са пристигнали и помощи от българския Червен кръст. 

Най-големият проблем на хората там сега е, че голяма част от тях нямат домове и живеят на палатки, а идва зимата. Някои са настанени в хотели в района. Прогнозите на албанските власти са, че ще им трябва около година, за да изградят нови домове за тези, които са загубили къщите си. 

Снимка: btvnovinite.bg

Сред жертвите на бедствието е и годеницата на сина албанския премиер Еди Рама. 24-годишната Кристи Речи е била погребана вчера заедно с родителите си и брат си.

Междувременно операциите продължават. Но спасителните екипи са ограничили усилията си до рухнал хотел в Дуръс.  Местните всеки ден изживяват ужаса наново, защото вторичните трусове продължават.

След България, Хърватия също отпуска помощ за пострадалия район - от 135 хиляди евро. Папа Франциск направи дарение от 100 000 евро, а фондация „Отворено общество" отпуска половин милион долара.