Годеницата на сина на албанския премиер Еди Рама е сред жертвите на силния трус, съобщават местните медии.

Снимка: btvnovinite.bg


24-годишната Кристи Речи е била погребана вчера заедно с родителите си и брат си. Кристи е била сгодена за Грегор Рама, който в пост в "Инстаграм" се сбогува с нея и семейство ѝ.

Според последните данни, жертвите на труса вече са 50, а 15 са в неизвестност. Ранените са около 750, от които десетки са в сериозно състояние.

Спасени изпод руините са 45 души. След България, която отпусна 100 хил. евро помощ за пострадалите, правителството на Хърватия също гласува спасителен транш в размер на 135 хил. евро.

Снимка: btvnovinite.bg

Папа Франциск направи дарение от 100 хил. евро за пострадалата Албания, а фондация Отворено общество, основана от филантропа Джордж Сорос, обяви, че отпуска 500 хил. долара за възстановяване на страната.

Спасителната операция в албанския град Дуръс продължава и днес. В друг засегнат от труса град - Тумане, те са прекратени, защото се смята, че няма повече затрупани хора.

Има спасители екипи от страни като Израел, Турция, Италия, Франция, Северна Македония, Швейцария и Гърция. Също и кучета спасители – те дойдоха с хеликоптери от Хърватия. Всички работят заедно.

Снимка: btvnovinite.bg


„Имаме осем кучета – от съвсем малки до по-опитни. Правим комбинация от тях, всъщност, за да може по-добре да анализираме издирването. Това помага, за да вземеш решение. Да можеш да кажеш – има жив човек там или изобщо няма хора там. Това е процес. Кучетата могат да усетят миризмата на жив човек. След това дават знак, например, като лаят или ровят под руините”, допълни ръководителят на екипа Томислав Маревич.

Докато екипът се приготвяше за действие, беше намерено тяло на загинал клиент на хотел. По време на опит да бъде достигнато, последва нов трус. Спасителите от Хърватия ще продължат да работят и в следващите дни.