Продължават спасителните операции в Албания след земетресението, което отне живота на десетки и остави стотици без подслон. Жертвите на труса продължават да растат.

Два дни след мощното земетресение, спасителните екипи не спират денонощно да търсят оцелели под развалините. 46 души вече бяха извадени живи.

Има спасители от страни като Турция, Италия, Северна Македония, Швейцария и Гърция. Всички работят тук заедно. Към тях се присъединиха и кучета спасители от Хърватия, които пристигнаха вчера с хеликоптери.

„Имаме 8 кучета – от съвсем малки до по-опитни. Правим комбинация от тях, всъщност, за да може по-добре да анализираме издирването. Това помага, за да вземеш решение. Да можеш да кажеш – има жив човек там или изобщо няма хора там. Това е процес. Кучетата могат да усетят миризмата на жив човек. След това дават знак, например, като лаят или ровят под руините”, обясни Томислав Маревич, ръководител на екипа.

Докато екипът се приготвяше за действие, беше намерено тяло на загинал клиент на хотела. По време на опит да бъде достигнато, последва нов трус.

Този път силата на труса беше 4,9 по Рихтер. Собственикът на хотела, който проследи цялата операция, не пожела да говори с екипа ни.

Вторичните трусове не спират. Има и силен вятър, така че районът остава изключително опасен.

Екипът от Хърватия ще продължи да работи и в следващите дни. Десетки, сред които и няколко деца, все още остават в неизвестност.