Следва пътешествие от Древна Тракия до времето на Сюлейман Великолепни, защото в местността "Акве Калиде" край Бургас хилядолетна история се събира в силата на топлите минерални извори.

Преди хилядолетия местните жители на територията около днешен Бургас открили землище с блажени лечебни води. Горещите извори от дебрите на майката земя, като в истинско вълшебство, съживявали тялото, лекувайки и най-тежките травми. Редица цивилизации водили тежки  битки за владението на свещената територия, а днес туристическият комплекс "Акве Калиде" или "При горещите води" съхранява величественото минало за посетители от близо и далеч.

Снимка: bTV

За пръв път името "Акве Калиде" се появява в Римска карта от II – IV век, където с него е обозначена главна пътна станция. Надпис на областния управител Гай Партоломей Гараптях свидетелства за постепенното образуване на пътната станция в град. Спортни зали, забавления на открито. През вековете животът в банята не спирал да кипи за знатни римляни, византийци, българи и кръстоносци. За това свидетелства и богата колекция от над 60 печата и близо 13 000 монети. 

Снимка: bTV

„Простираме се върху ранно византийската баня, където е имало топъл и студен басейн“, разказа доц. д-р Димчо Момчилов.

Снимка: bTV

След покоряването на българската държава от османските турци, те също откриват силата на минералните води около „Акве Калиде“. По съвет на своите лекари дори самият Сюлейман Великолепни намира изцеление на болките си именно там.

Днес банята е превърната в модерен музей. В него 3D прожекция пренася тези малки посетители в легендата за трите нимфи, вкаменените пазителки на целебните извори.