Фестивал на сланината и греяната ракия се провежда през почивните дни в Априлци. В подбалканското градче се стекоха стотици хора.

Четирима баш майстори приготвят т.нар. бабина гозба. „Тази манджа е добре известна в Априлци. Бабината гозба се прави със сланина от наша местна порода прасета. Те се хранят с коприва, картофи и тиква, за да стане месото им по-хубаво“, обяснява шев готвачът Иван Пиров.

Той поясни, че освен 65 кг сланини в гигантския чорбаджийски тиган се задушават и 60 кг лук. Първо се запържвала сланината, за да си пусне мазнината. Лукът се задушавал в нея, а накрая се слагали 1100 яйца, пояснява главният готвач.

Снимка: bTV

„Миналата година, когато готвихме за посетителите на фестивала, беше минус 18 градуса, а тази година е плюс 18 градуса. Много е топло. Миналата година си духахме си на пръстите, за да ги сгреем и да можем да бъркаме гозбата. Тази година обаче времето е с нас“, каза и друг от готвачите, който също се казва Иван.

Той е категоричен, че за Априлци манджата със сланила, лук и яйца е традиция. Рецептата се предава от поколение на поколение. А тази година готвачите ще приготвят близо 1000 порции от нея, за да могат всички посетители на фестивала да я опитат.

Шест километра е опашката от моторни превозни средства, които се опитват да влязат в Априловци. Кметът на общината – Тихомир Кукенски, очаква над 30 000 гости.

В града движението се регулира от служители на полицията, но също е затруднено. Бавно става и излизането от града.

Празникът на сланината и греяната ракия продължава и утре – 25 февруари.