Президентът Радев е свиквал КСНС 8 пъти през първия си мандат. За сравнение президентът Плевнелиев събираше първите в държавата за консултации 13 пъти. Причината за по-малкото заседания е напрежението между държавния глава и управляващата коалиция.

Основните теми на заседанията бяха свързани с модернизацията на армията и противодействието на корупцията.

За първите пет години на „Дондуков“ 2 Радев е налагал вето на закони и изменения на закони 28 пъти. Първото вето е върху Закона за концесиите, а последното върху измененията на Наказателно-процесуалния кодекс.

Конфликт още от Ден 1

Президентът Радев встъпи в длъжност с посланието, че ще слага на първо място националния интерес: „Да си българин е чест, а не участ“. Още от първия ден на Радев се наложи да действа и като премиер, защото трябваше да назначи служебен кабинет. Последваха парламентарни избори, които доведоха до коалицията на ГЕРБ с „Обединени патриоти“.

Снимка: bTV

Още в първата година президентът обяви ,че битката с корупцята е оставена на гражданите и медиите: „Често прокламираната стабилност звучи като тържествен марш на място. Парламентарната република атрофира парламентът се превръща в нотариат на решенията на правителството“.

Тогавашният председател на НС Цвета Караянчева му отговори: „Катастрофичното говорене е предпочитан похват (…) толкова ярко раздразнение от европейската подкрепа за правителството“.

През втората година от мандата между президента и правителството прехвърчаха искри заради рестартираната процедура за придобиване на нов боен самолет на фона на взаимни обвинения в лобизъм - правителството предложи, а парламентът гласува да се купят 8 самолета F-16 блок 70.

Снимка: bTV

Президентът разкритикува процедурата: „Конкурсът е опорочен правителството направи точно обратно обяви победител в разрез с неговите правила и дори се ангажира да надплати“.

Прокуратурата излиза на терена

Острите пререкания президент-управляващи се задълбочиха. В сюжета се включи и прокуратурата с питане до Конституционния съд какво е държавна измяна и кога може да разследва държавния глава. Държавното обвинение дори пусна специални разузнавателни средства на които се чува гласа на държавния глава.

Снимка: bTV

На 4 февруари 2020 г. последва изключително остро обръщение към нацията на държавният глава: „Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество. Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край“.

Тогавашният премиер Бойко Борисов имаше свой прочит: „Нервен е заради прокуратурата... още декември месец правеше политически изказвания и аз казах, че за мене той не е президент обединител, защото разединява нацията“.

Снимка: bTV

Няколко месеца по-късно – на 9 юли прокуратурата влезе в президентството и арестува президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов и съветника по сигурност Илия Милушев. По-късно те бяха освободени от съда, който обяви арестите за незаконни. Стотици се събраха за подкрепа пред президентството. Той им отговори с призива: „Не на страха! Ще си върнем България! Мутри вън!“.

Дронове, чекмеджета и служебни кабинети

Протестиращите поискаха оставките на премиера и главния прокурор. в следващите дни протестът стана многохиляден и обхвана страната, протести имаше в чужбина. Управляващите обаче останаха до края на мандата си, като в следващите месеци острите нападки между Радев и Борисов не стихнаха.

Снимка: bTV

Последният даже обвини държавния глава, че го снима с дрон. Радев не му остана длъжен: „Моят дрон е толкова добър, че тъпче пачки в чекмеджета“.

Снимка: bTV

На 1 февруари 2021 г., месеци преди редовните избори двойката Радев и Йотова обявиха кандидатурата си за втори мандат, като дадоха възможност на партиите да се позиционират спрямо протестите или статуквото: „Събитията от това лято оформиха мощен антикорупционен, антимафиотски консенсус. Тук вече е ролята на партиите в това как ще оползотворят тази обществена енергия“.

Снимка: bTV

Политическата невъзможност да се излъчи работещо мнозинство доведе до две служебни правителства на Радев. Той постави задача на правителствата да обявят истината за състоянието на държавата . Обвиниха го в диктатура и репресии на МВР срещу политическите опоненти.

Така през ноември президентските избори съвпаднаха и с идването на продължаваме промяната и новата коалиционна формула. Президентът спечели на втори тур и обяви, че ще бъде критичен и към новата власт.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!