Конфликтът между ГЕРБ и президента Румен Радев навлезе в нова фаза. Поводът този път беше изборът на новите изтребители.

Депутатите приеха доклада на комисията, която ревизира процедурата за новия самолет. Последната беше ръководена от Радев в качеството му на командир на бойната авиация.

Според доклада Радев като ръководител на екипа за новия изтребител е превишил правомощията си. Според опозицията комисията за „Грипен”-ите легитимира връщането на американската оферта за Ф-16.

„Искахте да уязвите г-н Радев, но се самопростреляхте, защото ясно се вижда, че политическата отговорност за целия процес е била носена от министритев кабинета „Борисов 2”, каза Жельо Бойчев от БСП. 

Атаките към Радев обаче в качеството му на генерал продължиха. „Генерал Радев е човек, който не е приятел на истината, има особен афинитет да си назначава любовниците на втори договор. Сигурно е бил мотивиран от „Грипен” по някакъв начин и знаете ли как? Мотивиран е с потупване по рамото, не е взел 5 милиона, да не си помислите”, каза Антон Тодоров от ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ изразиха съмнение, че Радев е финансирал кампанията си за президент с пари от шведската компания, което лидерът на левицата Корнелия Нинова обори с аргумента, че отчетите са в Сметната палата.

„Това, което правите, както и да го завоалирате, е война срещу президентската институция. Използвате тази комисия и цялата институция парламент за война с президентската институция, за да разчистите пътя на Бойко Борисов към президентския пост”, каза Нинова.

В края на дебата от ГЕРБ поднесоха извинения. „Не трябва да допускаме от парламентарната трибуна да се говори за лични теми, свързани с живота на президента, а и неговата съпруга му днес е първа дама на страната”, отбеляза лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Той отново изтъкна, че всички съседни държави са оборудвани с Ф-16, за което БСП го обвиниха в лобизъм. Той отвърна с аргумента, че оборудването трябва да е съвместимо с другите държави от НАТО.