11 септември, точно преди 20 години. Четири координирани терористични атаки разтърсват не само Америка, но и целия свят. Отговорност за тях поема ислямската терористична организация Ал Кайда. При ударите загиват близо 3000, а самоличността на 1133 от тях остава неизвестна. Други 6000 са ранени.

Снимка: bTV

Новата поредица на National Geographic "11 септември - един ден от Америка" събира разказите на хората, които се изправят лице в лице с ужаса. Историите на тези, които поставят живота на другите пред своя. Спомените на хората, които надвиват страха и на тези, на които им им е отнето всичко… от първо лице.

"Трябваше да бъдем много внимателни с хората, защото разказвайки историята си, те щяха да преминат отново през най-трудния ден от живота им", разказва режисьорът Керълайн Марсдън.

Снимка: bTV

За създаването на сериите екипът преглежда 951 часа архивни кадри, някои от които непоказани и прави интервюта с 54 души.

"Отне ни общо три години. Трябваше да подредим хронологично всички кадри. Отчасти свършихме и доста детективска работа, като следене на хората, които са били на мястото през този ден. Ако това се случваше в наши дни, всички биха извадили телефоните си да снимат. Преди 20 години не всеки на улицата можеше да запечата момента. Трябваше да открием хора, които са снимали през деня. Изгледахме и много записи от новинарски емисии", добавя още тя.

Режисьорите на сериала и техният екип успяват да се срещнат с началника на нюйоркската пожарна, пристигнал при Световния търговски център сутринта на 11 септември. Сред разказите, до които успяват да стигнат, са и тези на парамедиците, търсилили оцелели под развалините.

Снимка: bTV

"В първи епизод се виждат всички пожарникари, които се намират в лобито на Северната кула. Можете да чуете телата, които падат. Чувате този звук. Спомням си, че когато видях тези кадри за пръв път, аз бях невероятно шокирана", казва Марсдън.

Снимка: bTV

Разчистването на кота нула официално приключва през 2002 година. Над 3 милиона часа работа. Над 2 милиона тона отломки.