Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене” може да стартира до края на годината. Това обяви вчера енергийният министър Теменужка Петкова по време на участието си в международен форум в руския град Сочи.

Целта ни е проектът да се осъществи на пазарен принцип, без предоставяне на държавни гаранции и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената енергия, обяви Петкова. Тя съобщи още, че докладът за АЕЦ „Белене” ще бъде внесен до дни в парламента, от когото правителството очаква мандат за преговори с потенциален инвеститор.

Още след края на арбитражното дело за АЕЦ „Белене” стана ясно, че ще се върви към претопляне на проекта, обяви в предаването „Тази сутрин” бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Ясно е, че през първите 10 – 15 години централата ще губи пари, ако някой не я компенсира. Ако ние апортираме оборудването, ще си загубим вноската”, коментира Трайков.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев обаче централата ще излезе на плюс 5 години, след като започне работа, а след 15 години ще носи много приходи. Това сочи изработен от него модел преди години.

Вижте целия разговор във видеото: