„България трябва да потърси възможност за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция на АЕЦ „Белене“. За да стартира този процес ще бъде необходим мандат от парламента”. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на форума „Атомекспо 2018“ в Сочи.

Енергийният министър посочи, че до броени дни в Народното събрание ще бъде внесен докладът с предложения как да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ „Белене“.

„Всичко онова, което притежаваме като активи е изключително сериозно – това са близо 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци. Имаме оборудване, имаме лицензирана площадка, имаме нотифициран проект от ЕК още през 2007 г. Всичко това прави този проект възможно най-бързо да се реализира в сравнение с другите проекти в региона. Аз мисля, че ние трябва да опитаме да потърсим вариант за възможност за реализация на пазарен принцип и без държавана гаранция. За да стартира този процес, ще ни бъде необходим мандат от парламента“, подчерта министър Петкова.

Според нея единственият вариант НЕК, БЕХ и българската държава да си възстановят всички средства, които са инвестирани до момента, е реализацията на този проект.

„Ако се върви към някой от другите варианти за реализиране на оборудването – да не е площадката на АЕЦ „Белене“, това означава, че трябва да се отпишат автоматично от активите на НЕК близо 1,3 млрд.лв., а това не е най-доброто икономическо решение. Затова ние сме се концентрирали в тази посока – максимално използване на всичко, което притежаваме, с цел защита на националния интерес и на енергийната ни сигурност“, каза министър Петкова.

Тя посочи, че ще уведоми руските партньори и потенциалните инвеститори, след като бъде взето решение в Народното събрание.

Петкова каза, че до края на годината трябва да е стартирала процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор, в случай, че НС даде мандат.

„Това ще стане с конкурс с ясни критерии и условия. Надяваме се да бъде потвърден инвеститорският интерес, който се заявява към момента и да се повяват нови инвеститори и до края на годината да имаме по-конкретна информация“, уточни енергийният министър.