„Не бъди лаком! Бъди търпелив! Мисли! Това са трите принципа, с които тайландците възпитават децата си и които помогнаха за щастливата развръзка на драмата с блокираните в наводнена пещера деца. Това обяви в предаването „Тази събота” почетният консул на Тайланд у нас Виктор Меламед.

Целият свят със затаен дъх следеше хода на изключителната операция по спасяването на 12-те момчета и техния футболен треньор в Тайланд. Повече от две седмици те бяха „затворници” в една от пещерите там. Спасителната операция приключи успешно – и момчетата, и треньорът им бяха извадени живи и здрави.

Всичко това е свързано с народопсихологията на хората в Тайланд и преди всичко с Будизма, който изповядват, смята Меламед.

Тайландците са много позитивни, затова всеки ден присъстват с нещо в медиите, коментира още почетният консул.

Той е впечатлен обаче и от българи, които са му писали или са се обадили с желание да помогнат и са предложили конкретни схеми за операцията по спасяването на децата.

Според Виктор Меламед Холивуд няма да направи филм по случая с децата, блокирани в наводнена пещера, защото историята приключи твърде добре.