Обективното мнение е, че България е обект на три мониторинга, коментира бившият вицепремиер и министър на правосъдието на в правителството на Пламен Орешарски Зинаида Златанова пред "Лице в лице".

„Това е старият мониторинг, който не е официално отменен по линия на сътрудничество и оценка, това е новият механизъм за всички държави членки, който извади докладите си преди седмица и мониторингът от ЕП“, каза още тя.

Вместо да бъде прекратен мониторингът, който се слуша в последните 14 години за България, както се надяваха много хора тук, ние вече сме под 3 мониторинга едновремeнно все в областта на върховенството на закона и правосъдието, добави Златанова.

Според нея това не е добре за нито една политическа партия у нас:

„Веднъж попаднали във фокуса на институция като ЕП, там трудно се влиза, засега не ни се беше случвало, за първи път е, но много трудно се излиза, няма място за злорадстване обаче“, заяви Златанова.

Това е добре, защото гражданското общество постиган огромен успех. Това вероятно е отвъд успеха, на който са се надявали и протестите от последните 3 месеца, успяха да осигурят и следващи правителства да бъдат зорко наблюдавани от това високо място, каквото е ЕП, смята още бившият министър на правосъдието.

Вижте целия разговор във видеото.