Не съм изненадана от повторния избор на Иван Гешев за главен прокурор, заяви в предаването „Лице в лице” Зинаида Златанова – бивш министър на правосъдието.

Според нея  много е важно какво ще се случи от тук нататък в бъдеще.

„Имаме редици нерешени въпроси – например за отговорността на главния прокурор, която ЕС постави нееднократно като нерешен. Президентът също така по никакъв начин не обсъди личните качества на Иван Гешев. Той говори институционално – по това каква е процедурата и до какво е довела тя”, отбеляза Златанова. Според нея трудното за Иван Гешев тепърва започва.

Конституцията предвижда президентът да издаде указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, но той може да сезира и Конституционния съд, обясни и Атанас Славов – доктор по конституционно право.  

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му президентът има основание да иска това. „В рамките на един и същи конституционен текст са действали различни законови модели, някои от тях взаимно изключващи се. Според предишния законов модел, ако президентът върне процедурата, тя спира и започва отново. По сега действащия законов текст, ВСС има право да реши дали да продължи досегашната или да стартира нова процедура”, обясни Атанас Славов.

В един от докладите по механизма за сътрудничество и проверка изрично се обръщаше внимание на законодателството в сферата на съдебната власт, посочи той и припомни, че Конституцията не предвижда един кандидат и едноличен избор като на конгрес на БКП, а някаква форма на състезателност, иначе няма нужда от конкурс.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!