Земеделският министър Иван Иванов обясни, че все още не е започнал процеса по изкупуване на зърно за държавния резерв в студиото на „Лице в лице“.

„Министерството на земеделието е създало необходимата организация за изкупуване на зърно за държавния резерв, създадена е работна група, в която влизат представители както на министерството, така и на НАП, ДАНС, МВР и всички институции, за да има максимална прозрачност на този процес“, добави той.

Иванов поясни, че преди около седмица са получили необходимите за процеса средства, които са в размер на 1,1 млрд. лв. от Министерството на финансите.

„В момента текат процедури, които по закон са необходими – като увеличаване на капитала на избраното с решение на МС дружество „Врана“ ЕОД, разработени са проекти на тържна документация“, заяви още земеделският министър и допълни, че никой не е забранил износа на зърно.

БСП и военната помощ за Украйна

Иванов заяви, че към настоящия момент няма промяна в позицията на БСП за предоставянето на оръжия на Украйна (б.р. от партията са „против“).

„В тази ситуация е по-целесъобразно и с мотив за прекратяване на военните действия България да предоставя хуманитарна помощ“, добави той.

Вижте повече във видеото.