През 2021 г. има редица сигнали за лица, които получават по-висока заплата от максималния осигурителен доход (МОД), но не са ползвали обезщетения за отпуск по болест. Това каза в „Лице в лице“ зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. 

Той уточни, че има ръст при средната работна заплата и този фактор не може да се подмине: „Максималният осигурителен доход представлява освен граница, върху която лицата се осигуряват, и граница, върху която се изчисляват и обезщетенията“. 

По думите му прагът за МОД не е увеличаван от 2019 г. насам и ако ставката не се повиши, може да доведе до спад на мотивацията у хората да се осигуряват върху реалните си доходи. 

„Основната причина, заради която се увеличава МОД не са приходите в бюджета, а обезщетенията, защото утре, когато някой излезе в болничен, неговите болнични ще бъдат върху по-висока сума“, каза Лазаров. 

Според зам.-министъра не е вярно, че целият IT сектор е срещу повишаването на МОД. Според него са проведени редица разговори с представители на бранша и те не са на едно мнение по темата.

„Твърдим, че това не е проблем. В IT бизнеса повишаването на МОД не би се отразило толкова негативно, колкото се преекспонира. Ако ти взимаш заплата над 4-5000 лв., МОД за теб ще се повиши от 3000 на 3400 лв. Не е съществено по-висок размерът на това, което трябва да внесеш, така че да създаде проблем във функционирането на този бизнес. Важното е, че хората ще получават повече“, уточни той и даде пример с размера на майчинството. 

Относно пенсиите в Бюджет 2022, Лазаров посочи, че ще има преизчисляване: „Увеличението е от 8,8 до 22,3% за различните пенсии. Средното увеличение на пенсиите е 12,9%. Всички хора обаче очакват 12,9%. Естествено е да има различния в увеличението, което всеки получава, защото едни хора са работили 15 г., а други - 40“. 

Възрастните хора ще продължат да взимат COVID добавка до юни месец, включително.

Целия разговор вижте във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!