На консултациите при президента Румен Радев разбрахме, че и следващото правителство ще се придържат към настоящите противоепидемични мерки, които според нас са противоконституционни. Това заяви в „лице в лице“ зам.-председателят на „Възраждане“ Петър Петров. 

Той беше категоричен, че няма да подкрепят новия кабинет, ако застанат зад носенето на маски и задължението за зелен сертификат, както и ако не са на тяхното мнение относно Северна Македония и въвеждането на еврото. 

Снимка: bTV

Относно изискването депутатите да ходят на работа в парламента със зелен сертификат, Петров обясни, че освен тях, „против“ са били още от „Има такъв народ“ и БСП.

„Възраждане“ вече вкараха първия си законопроект в деловодството на Народното събрание, който е за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев от поста му.

„Той създава механизми за отстраняването от поста му. Най-общо това може да се извърши от Пленума на Висшия съдебен съвет при тежко дисциплинарно нарушение или при дисциплинарно производство“, каза той и допълни, че механизмът ще важи и за ръководителите на върховните съдилища.

Петров коментира, че „Възраждане“ са били обект на прокурорска репресия: „Заведе се съдебен иска за заличаването на партията, съдът отхвърли това искане. Прокуратурата изхарчи около 1 млн. лв., за да разследва активистите на „Възраждане“. Това се случи точно по време на парламентарни избори“. 

Попитан кой има интерес да бъде закрита партията, Петров каза: „Всички са срещу „Възраждане“, даже партиите, които не са в парламента и се определяха като носители на родолюбивия вот“. 

Той беше категоричен, че проблемът с главния прокурор не е личен, а заради съмненията в безпристрастното разследване на държавния орган.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!