В служебния кабинет не виждам нито един човек на ГЕРБ, по-скоро има на БСП, каза бившият външен министър Екатерина Захариева в предаването "Лице в лице". 

"Росица Велкова (служебен министър на финансите - б.р.) е професионалист, много добро попадение на президента Радев. Финансовото министерство и външното министерство са много специфични и често политическите министри канят като заместник-министри професионалисти, които не са политически обвързани. Така че, да се обвързва Велкова с ГЕРБ е абсурдно, тя дори не е член на партията. Виждаме има в управлението и от ПП - министърът на туризма Илин Димитров. Той беше и председател на Комисията по туризма", добави Захариева. 

"Изгонването на българските дипломати е очакван ход"

Изгонването на българските дипломати е очакван ход. Не че сме против, но толкова непрофесионално подходиха. Хем е реципрочност, хем вършат дейности против Виенската конвенция, каза бившият външен министър по повод днешното обявяване на 14 български дипломати за персона нон грата от Русия. 

Захариева коментира и евентуалното връщане на изгонените руски дипломати през юни. "България ще изглежда още по-зле в очите на света и Русия, ако се върнат 70 руски служители". 

Факт е, че беше много небалансиран като брой дипломати и обслужващ персонал. Моето мнение е, че не бива да се прави крачка назад, каза тя.

Тя коментира и твърденията в последно време, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и държавният глава Румен Радев се сближават. “Мисля, че и двамата виждат това което направи предишният кабинет. Не бих казала, че това е сближаване. Аз наистина съчувствам на този служебен кабинет. Била съм в един служебен кабинет след правителството на Орешарски с фалирала банка и с две спрени програми с огромни средства. В момента на това правителство сигурно ще му е по-трудно и от онова на Росен Плевнелиев, защото кризата, хаосът в енергетиката в бюджетната сфера, наистина е огромен”. 

Захариева бе категорична, че вероятно Радев най-много е критикувал ГЕРБ. 

По думите ѝ ГЕРБ не е в управлението от година и половина.