„Ще бъде груба грешка да се спре отново европейския път на Северна Македония. Трябва да се настоява да се изпълнява преговорната рамка“, каза Екатерина Захариева, депутат от ГЕРБ и бивш външен и правосъден министър.

По думите ѝ приемането на френското предложение на ЕС за преговорна рамка с РСМ е било правилно. 

„Това ескалира ситуацията в Северна Македония по някакъв начин, което говори още веднъж, че това предложение е било правилното решение. Трябва властите там да се опитат да тушират напрежението, а не да го ескалират. Докато не признаят проблема и не започнат да работят, няма да го решат“, каза Захариева. 

Според нея искането на Слави Трифонов ветото върху Северна Македония да се върне помага на радикалите там. 

Екатерина Захариева коментира и темата за съдебната реформа

„Всички вносители на тези закони се опитват да намерят някакъв механизъм, бих казала на ръба на изнасилване на Конституцията. Трябваше да се фокусираме върху реформа в Конституцията. Надявах се да имаме смислен дебат, а не нападки“, каза тя. 

По думите ѝ днес ГЕРБ са подкрепили законопроектите на първо четене, за да дадат знак, че искат съдебна реформа.

„Законопроектите са гледани изключително бързо. Това са осем законопроекта, сериозна тема. Това е изключително бързо темпо на работа на парламента. Не успяхме да направим кабинет и не знам дали ще стигне времето до следващия четвъртък да се приемат на второ четене“, каза още Захариева.