„Заради дрънкането на оръжия между Русия и Украйна цената на газа скочи с 15-20% нагоре. Февруари вероятно ще е нужно ново правителствено решение за тавана на компенсациите“, каза съоснователят на „Демократична България“ Владислав Панев.

„На международните пазари няма как газът да поевтинее. Трябва да обследваме сигурността на доставките на газ. Имаше информация за находището в Чирен, дали има достатъчно количество запаси там“, каза Панев.

По думите му азерският газ е в пъти по-евтин, защото се пресмята по различна формула. Ние го купуваме също на цена в пъти по-ниска от пазарната и това е един от начините газът да поевтинее „на входа“ и така да поевтинее за всички.

Той прогнозира, че цената на газа ще продължава да се вдига поне до края на зимата.

На въпрос дали в управляващата коалиция има разнобой относно максималният осигурителен доход, Панев коментира, че трябва да се направи анализ преди да се правят промени. „Да, има разнобой. В коалиционното споразумение е написано, че тези промени могат да се направят след анализ. Аз не съм информиран да има такъв“, каза още Панев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!