Забраната за достъп до паркове е абсурдна, така биологът Вергил Стойнов аргументира подадената от него съдебна жалба срещу наложената у нас мярка. В „Лице в лице“ той обясни, че през вековете именно разходките на слънце са препоръчвани при лечението на грипни заболявания.

„Душевен комфорт и природа – това е била профилактиката. Изведнъж се появява забрана за това най-елементарно човешко право. Обездвижването води до много проблеми – намалява имунната защита“, заяви Стойнов.

По думите му в жалбата си е описал, че в негова полза ще свидетелстват различни специалисти – вирусолог, епидемиолог, психолог. Той обясни, че те могат да докажат тезата му с научни факти.

Адвокат Ивайло Дерменджиев уточни, че Законът за извънредното положение е приет в рамките на Конституцията. „Министърът на здравеопазването е в правомощието си да издава административни актове, наредби, заповеди и др., но в никакъв случай той не може да ограничава конституционни права“, каза още юристът. 

Дерменджиев отбеляза, че жалбата на г-н Стойнов не се отнася за цялата заповед, а само до забраната за достъп до паркове и спортни площадки на открито. 

„От Владая до Железница подстъпите към Витоша са забранени – защо? Защото планината се тълкува като парк, но по дефиниция парк има само в населено място. Витоша е до София и по-голяма като територия от града“, посочи адвокатът. 

Според биолога парковете няма как да се превърнат в инкубатор на зарази, защото вирусът не може да издържи на слънце. Определи като измислица твърдението, че COVID-19 може да издържа с дни по метални повърхности.