Няма да има пенсионери, които ще бъдат под прага на бедност и няма да има пенсионери, които ще вземат по-малко пари от преди. Това каза в предаването „Лице в лице“ Венко Сабрутев, заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.  

Той каза още, че промяна в данъчните ставки няма да има.

„Освен, че няма да има увеличение се предвижда да бъде премахнат данък върху лихвите и да бъде занулен данък „Уикенд“. Той не може да бъде изцяло премахнат, защото е част от европейска директива. Продължаваме политиката за анти-COVID мерки продуктови групи да се възползват от преференциално ниво на ДДС от 9 процента", отбеляза Сабрутев.

По думите му не се предвижда промяна на ДДС за електроенергия.

"Честно казано, не е необходимо. Държавата е предвидила изключително огромни средства, с които да компенсира високите цени на енергоносителите. (...) Небитовите потребители трябва да бъдат сигурни и спокойни, че държавата седи зад тях", каза зам.-председателят на бюджетната комисия.

В новия бюджет има планирани над 931 млн. допълнителни средства са компенсиране на небитовите потребители и ЕРП-тата за т.нар. технологични загуби, допълни той.

„Битовите потребители са абсолютно защитени с мораториума. Той ще падне веднага щом има сигурност и стабилност. Небитовите потребители - изключително големи средства са планирани, за да може първо като подкрепа от страна на държавата към тях и второ като мярка за намаляване на инфлацията, която ноември-декември основно е продиктувана от високите цени на енергоносителите", отбеляза Сабрутев.

Той съобщи, че в бюджета е заложена рекордна сума за инвестиране в капитал - 5,8% от БВП за капиталови инвестиции.

„Целта е да отключим икономическия растеж, да отключим потенциала на страната, за да може да допринесем за така необходимия ръст на доходите”, заяви експертът.

Според него БАН трябва да има по-силна комуникация с отделните министерства.

„Този бюджет се сформира на база проекти. Ако преди се даваха пари по министерства и те трябваше да търсят начин да ги похарчат, тук говорим за работа на инвестиционен принцип. Всяко едно министерство е представило списък от проекти, които са приоритетни, които са реализируеми. Тези проекти са покрити с необходимите финансови ресурси в бюджета", отбеляза Сабрутев.

По думите му изключително много се спекулира с темата за дефицита.

„Планираният дефицит е в размер на 4,1%. Ако махнем COVID-мерките, дефицитът спада на 2,5%. Ако от тях махнем тези 5,8%, планирани за капиталови инвестиции, това, което е планирано, за да накара икономиката ни да расте, то нашият бюджет ще бъде дори на излишък”, обясни експертът. 

Гледайте целия разговор във видеото.