Вървим към един доста опасен свят, в който най-сериозната гаранция за сигурността на страна като България  е ангажиментът, който НАТО има към нас и ние имаме към тази организация. Важните стъпки са превъоръжаване, нови технологии, многонационални формирования, както и много сериозно развитие на разузнаването, в частност военното разузнаване.  Това обясни в предаването „Лице в лице” Велизар Шаламанов – председател на Надзорния съвет на Агенцията за НАТО за комуникация и информация, както и бивш министър на отбраната. 

Турция започна преди дни мащабна офанзива по суша и въздух в населените предимно с кюрди територии в Северна Сирия. Операцията стана възможна след изненадващото оттегляне на САЩ от региона. Кюрдите се обърнаха към режима на Башар ал-Асад за помощ и той изпрати военни в зоната на турската операция. Военното настъпление на Турция предизвика международен отзвук.

„Турската страна търси да намери подкрепа по всякакъв начин, защото вижда реакциите на основните съюзници в НАТО, както и на страните от ЕС. България не бива да изпада в ситуация да бъде между такъв тип противоречия, трябва да имаме ясна и последователна позиция. Мисля че тя вече е добре формулирана – ние сме за незабавно спиране на операцията в Сирия и за спазване на ангажимента на Турция към ЕС за бежанците”, каза още Велизар Шаламанов.

По думите му действията на Турция без консултации в рамките на НАТО и без добър диалог с ЕС е нещо, което ще доведе до сериозни рискове. „Решаването на този проблем в дългосрочен план ще бъде много трудно, то не може да стане без участието на европейските страни и САЩ. Първо обаче трябва да бъде спряна операцията и да се седне на масата на преговорите”, посочи бившият министър на отбраната. 

Според него операцията в Сирия не може да бъде успешна и това скоро ще бъде разбрано от пряко въвлечените. Изчистените позиции на съюзниците от НАТО и ЕС, както и на Русия, показват, че военен изход не може да бъде постигнат, категоричен беше Велизар Шаламанов.