Настояваме да се прекрати операцията в Сирия, защото води до хуманитарна криза. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета за сигурност. То беше свикано от него заради ситуацията в Северна Сирия след операцията, която започна турският президент Реджеп Ердоган.

Аз никога не съм подкрепял операцията, а споразумението с Турция за бежанците, уточни Борисов. При евентуални санкции за Турция ще загубим милиарди, защото имаме голям стокооборот, предупреди българският премиер.

"Ако в България влязат 50-100 или 200 хиляди мигранти, аз не знам какво изобщо ще се случи със страната и докато Турция спазва споразумението и то работи перфектно, аз съм длъжен заради нашата сигурност, да отстоявам тази позиция", добави Борисов. 

Той уточни, че в момента ситуацията по границата е спокойна и няма нищо извънредно.

Премиерът Бойко Борисов свика заседание на Съвета за сигурност днес във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия. След края на заседанието, което продължи около час, премиерът отиде в президентството заедно с външния министър Екатерина Захариева, вътрешния Младен Маринов и гл. секретар на МВР Ивайло Иванов.

България да постави на следващото заседание на Съвета на ЕС въпроса за приемането на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници. За това е призовал президентът Румен Радев на срещата.

Искането за приемане на такъв оперативен план беше внесено в Съвета на ЕС от държавния глава още през 2017 г. и беше обсъдено на срещата на върха на президентите на парламентарни републики от Европейския съюз на 11 октомври тази година в Атина, напомниха от президенството.

На 9 октомври турският президент Реджеп Ердоган обяви началото на операция „Извор на мира“ в Северна Сирия.

Ердоган реагира изключително остро на призивите да спре настъплението в Сирия, като заплаши ЕС, че ще пусне всички живеещи на турска територия бежанци към Европа – над 3,5 млн. души.