Предложението за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт за избора на европейски прокурори и избирането им само от прокурорска колегия не е добър модел. Това коментира адвокатът Велислав Величков, „Правосъдие за всеки“.

Може да се отнеме правото на други съдии и магистрати да извършат успешно тези разследвания в областта на трансграничната престъпност, пране на пари и злоупотреба с европейски фондове, смята още той.

Според него избирането на европейски прокурори у нас би следвало да става от пленума на на ВСС, който да ги излъчи с квалифицирано мнозинство от 17 гласа и след това да се гласуват тези кандидатури от парламента.

Да има парламентарна отговорност, не само от прокуратура и ВСС, че могат да се справят с работата, добави Величков.

Иначе дефакто тези прокурори ще бъдат подчинени на главния прокурор, тъй като те няма да напуснат системата на прокуратурата и възможността те да бъдат определяни само в прокурорската колегия означава, че те също ще бъдат одобрени предварително от главния прокурор, каза още адвокатът.

Дори и да остане така обаче, специалистът обясни, че думата на прокурорите няма да е последна:

Кандидатите трябва да минат на одобрение в Европейската прокуратура, има опасност да се забави дейността й поне в България с излъчване на неподходящи европейски прокурори, коментира още адвокатът.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!