На свободния енергиен пазар има злоупотреби. Това каза в „Лице в лице” Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му работодателските организации подготвят няколко сигнала до държавните органи за манипулации.

„Има играч, който разполага с количества, по-големи от на „АЕЦ Козлодуй”. Това става пред очите на министерството и компетентните органи. Ние ще внесем сигнал в КЗК, НЕК и Министерство на енергетиката за недопустима пазарна концентрация”, каза Велев.

Председателят на АИКБ допълни, че ще сезират и прокуратурата за безстопанственост от страна на ТЕЦ 2 и Министерство на енергетиката.

„Като прибавим към тези проблеми и ограниченията във вноса, защото ние сме едно петно на картата на Европа – поради пазарни манипулации, недобро предлагане на количества, има изкривяване на пазара – ние сме с най-високата цена от началото на годината”, посочи представителят на бизнеса.

По думите на Велев, високата цена на тока за индустрията превръща страна ни в неконкурентоспособна на европейския пазар. „Повече пари за скъп ток, по-малко пари за заплати, ограничаване на продажбите, по-малък ръст на БВП – по-скъпи стоки и услуги за бита”, каза още той.

 Васил Велев заяви, че ако не се въведат средни цени на електроенергията за индустрията и няма резултат от техните сигнали – бизнесът може да излезе на протест. Председателят на АИКБ призова за либерализация на енергийния пазар чрез увеличаване на цената на тока за бита.