Шефът на Националната електрическа компания отговори на искането на бизнеса да подаде оставка.

Петър Илиев обясни, че няма такова намерение и даде своето обяснение за недостига на ток на борсата, който надува цените.

Оказва се, че много от по-малките фирми са се върнали при електроразпределителните дружества и вече не купуват ток от борсата. Това ги изравнява с битовите потребители, за които НЕК е длъжна приоритетно да осигурява енергия.

Така в момента над 1,4 млн. мегават часа електроенергия всъщност се пренасочват от борсата, от където индустрията купува към домакинствата  и малките фирми. Това е част от обяснението на обществения доставчик защо тока на свободния пазар се оказва недостатъчен и надува цените.

Снимка: btvnovinite.bg


Бизнесът обвинява НЕК за високите цени. По думите им, разпореждали на централите да предлагат по-малко енергия на борсата.

От НЕК обясниха, че на борсата се продават само излишните количества. Заради връщането на много от по-малките фирми към ЕРП-тата, потреблението на ток, което НЕК гарантира се повишило. А производството от ВЕЦ паднало заради несбъднали се прогнози за дъжд.

Оттам обясниха още, че средната цена у нас е под 80 лв. за мегават час. Според НЕК, в дългосрочен план цената на енергията на свободния пазар неизбежно ще расте.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!