България реагира относително умерено на случая „Навални“, но ние не сме страна, която определя политиката спрямо Русия.

Това каза в студиото на „Лице в лице“ журналистът Валери Тодоров по повод искането за ефективна присъда за Навални и присъствието на заседанието на  дипломат от нашата мисия, както и позицията на властите у нас. 

„Когато става дума за човешки права, всяко правителство е длъжно да реагира, в случая е малко по-особено, защото става дума за „глобална игра“, фокусирана върху една личност“, смята Тодоров.

„Ясно е, че властта ще натиска до край. Руските власти не са привърженик на меките подходи към такива проблеми, целта е да се произведе още един политически затворник. Но това е и част от кампанията за притискане на Русия да се придържа към демократичните стандарти или тези, които смятат Европа и САЩ за водещи като ценности в световната политика“, коментира още журналистът.

Според него на фона на мащабите на Русия не са много демонстрантите в полза на опозиционния лидер, но и двама да излязат - е събитие в страната, добави той.

Най-големият минус на Навални е това, че е много подкрепян от запад, което за руското общество не е приемливо.

Тодоров обясни и че вече Навални има силата на политически лидер, започнал от юрист и блогър, и създава усещането за обединение на критична маса, което и притеснява властите в Русия.

Относно филма за "двореца" Тодоров коментира, че това е добре режисиран проект, зад който стоят американските служби. Според него целта вече не е само Кремъл, а директно - Владимир Путин. 

Вижте още във видеото.