„Правителство ще има. Не виждам как може да се проведат още едни избори, защото това ще доведе до непредсказуеми последствия“, заяви журналистът Валери Найденов в предаването „Лице в лице“.

„Масите стоят на четири крака. Аз мисля, че тази коалиция ще бъде доста стабилна, защото другата алтернатива е лоша за партиите“, коментира Найденов.

Найденов не вижда толкова големи идеологически противоречия между партньорите в бъдещата коалиция и според него „БСП е ултрадясна партия, която въведе най-десния данък – плоският“.

„БСП ще настоява за социални плащания, но това не е лява политика. Лявата политика е в икономиката и в данъчната структура. Ние сме държавата с най-голямо социално неравенство в Европа. Както и да се пипат данъците, това трябва да се смали, защото то води до много отрицателни последствия, на които сме свидетели“, смята журналистът.

„Има концентрация на власт в президента Радев, но това е според законите и Конституцията. В момента няма водеща партия и е нормално неговата роля да е по-голяма. Ние живеем в извънредно положение от април досега. Извънредно положение дава повече власт на президента. Сменя се елита. Няколко пъти сме били свидетели на това как става – с чегъртане“,  каза Найденов.

„Сега се говори за съкращаване на 30 000 души от администрацията. Какво означава това? Всички приближени до ГЕРБ в държавната администрация ще бъдат изчегъртани. Така седят нещата в политиката и винаги е било така. На това му се казва революция от горе надолу. Никога не завършва добре такава реформа", смята Найденов, според когото подобни действия е предприело навремето и правителството на Филип Димитров.  

Според Найденов съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков се води от теорията за „елитарна демокрация“ на австрийския политолог Йозеф Шумпетер, когото цитира.

„Това е демокрация, която не допуска волята на народа, защото той не разбира. Неговата роля е да легитимира елита. Много по-важни са институциите и правилата. Това е антидемократична теория според мен“, каза Найденов, според когото показателна е ниската избирателна активност на последните избори.

„Тази зима ще бъде много тежка за хората - инфлацията ще бъде двуцифрено число, ще поскъпнат горива, ток и стоки. Много хора ще пострадат. Аз се надявам, че новото правителство ще оцелее в тази ситуация“, каза Найденов.

„Аз все повече започвам да мисля, че ще изкарат пълния мандат. Енергията за протест е изчерпана вече и липсва организация. Ще имаме смяна на елита, който даже вече е започнал. Най-голямото количество хора, които трябва да бъдат сменени, е в местната власт, защото ГЕРБ получават най-голяма подкрепа точно оттам. ГЕРБ не може да издържи в София, като гледам последните резултати. За Пловдив и Варна не съм гледал, но нищо чудно и там да има смяна", прогнозира Найденов.