Руската църква е собственост на България, а поведението на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова е скандално. Това каза в предаването „Лице в лице“ философът и публицист Тони Николов.

„Няма защо нито да се плашим, нито да се страхуваме, нито да се радваме. Все пак днес се случи нещо, което трябваше да се случи отдавна – този храм да отвори врати. Тъжно е когато един храм в центъра на София седи затворен“, обясни той.

Философът призна, че самоуправството на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, която отваря и затваря църкви, е скандално. „След като църквата и държавата са разделени, аз питам: Защо ключовете от храма са в посолството?“, попита той риторично.

Според него казусът е както канонически и духовен, така и политически и културологичен. В каноническия смисъл патриарх Неофит решава какво да стане с руската черква, посочи още той и допълни, че назначените от него свещеници не успя да влезе в храма, защото нямаха ключове.

„Тази църква на няколко пъти е прехвърляна между Царство България и тогавашната СССР. Българската православна църква е дала пари за нейната реставрация няколко пъти. Защо ще го прави след като тя е руска собственост?“, посочи още философът.

Вижте във видеото какво още каза той за паравоенните организации и т.нар. руски анклав под храма в центъра на столицата.