Развитие по скандала с руската църква - след като на 21 септември българските власти изгониха от страната предстоятеля архимандрит Васиан, руската патриаршия е определила негов наследник.

Това става ясно от решение на Светия Синод на руската църква. Новият предстоятел на храма „Св. Николай Чудотворец“ е Владимир Тишчук. Той идва у нас от Виенската и Австрийската епархия на руската църква.

Владимир Тишчук не е придружен от допълнителни служители, каквито бяха очакванията.

„Виждаме, че сега руския патриарх изпраща само един служител, както е според първоначалните договорености. Това означава, че руската църква си дава сметка, че трябва да се спазват правилата, както и че предприетите проверки от българска страна може да доведат до някакви промени“, обяснява богословът доц. Костадин Нушев.

Светият Синод на Българската православна църква се въздържа от коментар до приключването на всички процедури около новия предстоятел.

„Има вече някакви очаквания и интерпретации, че може би за празника за св. Йоан Рилски Чудотворец на 19 октомври ще има такъв жест от руска страна - да бъде отворен храма за богослужения“, смята доц. Костадин Нушев.

На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на св. Йоан Рилски, който е смятан за небесен закрилник на българския народ.

На 25 септември патриарх Неофит назначи четирима български свещеници, които да служат в храма, но поради спор за собствеността му, той остана заключен. 

Междувременно изгоненият от българските власти архимандрит Васиан е назначен за ръководител на Руската духовна мисия в Йерусалим.