Руският патриарх Кирил ще изпрати нов предстоятел на Руската църква в София. Това става ясно от съобщение на Московската патриаршия до българския патриарх Неофит. 

Вече две седмици храмът е затворен, след като предишният ѝ предстоятел архимандрит Васиан Змеев и още двама руски свещеници бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж.

Руската църква продължава да бъде затворена и днес. Напрежение около храма няма, но има десетки граждани и чужди туристи, които биха искали да го посетят.

В сряда в официално писмо московският патриарх и патриарх на Русия Кирил изразява увереност, че „политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да успеят да разрушат вековните връзки, които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви“.

Той отправи също така молба за оказване на съдействие на новия предстоятел и свещенослужителите в храма.

Засега от Светия синод не коментират писмото. Уточняват само, че кореспонденцията се води от секретаря на синода епископ Герасим.

Към момента е ясно също така, че няма срок, в който от Москва да бъде изпратен новия църковен посланик. Когато това се случи, веднага ще бъде направена ревизия. След това храмът ще бъде отворен и ще бъде отслужена първата литургия.