„БСП действа в интерес на Русия, реално е проводник на интересите на Русия“.

Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ бившият военен министър Тодор Тагарев относно позицията на БСП за предоставянето на военна помощ на Украйна и отказа да пратят свой представител с делегацията, водена от премиера Кирил Петков, в Киев.

Тагарев изрази надежда, че решението за предоставяне на военна помощ на Украйна ще бъде взето с голямо мнозинство българския парламент.

„Да му мислят депутатите от БСП и ръководство на тази партия как ще се подредят заедно с „Възраждане“ единствени срещу оказването на военна помощ“, коментира Тагарев.

По думите му е много важно решението на Народното събрание да е конкретно и да включва много опции.

Според него България може да предостави на Украйна едрокалибрени за гаубици, каквито България има на склад.

„Към момента можем да помогнем и с леко стрелково въоръжение и с други видове боеприпаси, включително за леко стрелково въоръжение. Може да помогнем и с ремонта и доставяне на резервни части дотолкова, доколкото ние имаме за авиационна техника и по принцип може да помогнем със зенитно ракетни комплекси, които са много нужни за Украйна“, допълни Тагарев.

Той смята, че можем да предоставим и старите си зенитно ракетни комплекси, които са изчерпали своя живот, ако са необходими на Украйна.  

„Разбира се България трябва да продължи да полага усилия да гарантира своята отбрана, но заедно с нашите съюзници. Важно е да се държим като съюзници, а не и с тези, и с тези“, каза още Тагарев.

Гледайте повече във видеото!