Въглищните си централи България ще използва задължително до 2030 г., България не може без тях. Това ясно е записано в плана климат- енергетика (Интегриран национален план енергетика-климат), който е качен на сайта на Министерството на икономиката.

Това обяви в интервю за предаването „Лице в лице“ бившият енергиен министър Теменужка Петкова по повод твърденията на Драгомир Стойнев от БСП, също бивш енергиен министър, че страната ни няма ясна визия за съдбата на тези централи.

На въпроса какво следва след 2030 г. Петкова отговори: „От 2031 г. се предвижда, не само за България, но и за други държави, които са силно зависими от въглищните си централи, пазарът на ел. енергия ще бъде либерализиран изцяло. Така всеки един субект, който може да издържи на финансовите санкции във връзка с емисиите, ще може да участва на пазара“.

Тя коментира и цената на проекта „Балкански поток“.  

„2,6 млрд. лв. струва този проект, включва и двете компресорни станции. Провели сме най-откритата обществена поръчка, цялата инфо е на сайта на „Булгартрансгаз“, заяви бившият енергиен министър.

Гледайте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!