„Темата за къщите за гости – не е имало друг управленски мандат, при който злободневни теми са били обект на проверка 100%. Всички къщи за гости, извън всички правила, регулации, които Комисията ни задължава и ние изпълняваме, ние сме проверили на 100%. Това никой не го е правил“, заяви земеделският министър Десислава Танева в „Лице в лице“.

„Къщите за гости като приеми, предвид възможните изкривявания, които могат да се допуснат, още в първия си мандат, като бях министър, прием не съм отворила. Тези къщи за гости са от първия и единствения прием в началото на програмата и част от тях наистина имаха проблеми. Това не е изключение, защото проблеми има и по други мерки“, допълни Танева.

„Част от тези бенефициентите, които бяха санкционирани след проверките на къщите за гости, получиха санкциите си не защото не са функционирали като къщи за гости, а защото заявените от тях приходи не са достигнали в бизнес плановете, с които са кандидатствали. А това е една прогноза и то направена доста време назад. Част от тях си търсят парата в съда“, каза земеделският министър.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако е имало шест или седем случая или къщи, по някакъв начин, свързани с някое политическо лице, част от тях при вторична продажба, останалите са санкционирани заради непостигане на заложените цели, така че ние се наказахме самите повече“, обобщи Танева.

Министърът коментира и други горещи теми в нейния ресор. 84 милиона лева от обвързаната подкрепа за зеленчукопроизводителите са били наредени този понеделник, а ставките са увеличени до 54%, съобщи Танева.

В отговор на твърденията, че миналата година не е имало чума по свинете и животните са били избити напразно, министърът заяви, че това се казва от същите хора, които сега смятат, че няма COVID-19. Според нея мерките взети срещу разпространението на заразата са били навременни и това е видно от факта, че сега у нас няма огнище в нито едно индустриално свиневъдно стопанство, за разлика от съседна Румъния, където чумата продължава да върлува.

Десислава Танева коментира и предстоящия парламентарен вот. По нейните думи показателно е, че въпреки протестите през лятото, ГЕРБ печелят сега частичните местни избори в Мъглиж. Не е възможно да има манипулиране на изборните протоколи, защото те се изготвят в секциите в присъствието на представители на всички партии. Всякакви внушения за такива измами са изключително вредни, заяви земеделският министър.

Купеният и корпоративният вот са други явления и кое мотивира избирателят да гласува е нещо съвсем различно, не трябва да се бърка с изборни машинации в СИК, каза Атанасова.

Какво представлява "дигитално земеделие" и защитени ли са българските производители на храни - вижте обяснението на министъра във видеото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!