Отказът от строителство на АЕЦ „Белене“ е лично мнение на премиера Кирил Петков. Това заяви в „Лице в лице“ председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. По думите му в коалиционното споразумение ясно е разписано бъдещето на ядрените мощности. 

„Там пише, че след анализ на площадките ще се реши какви ще бъдат ядрените мощности. Такъв анализ до момента не е направен, не са отхвърлени площадките на АЕЦ „Белене“. Проектът е на дневен ред и предстои да бъде прегледан и анализиран. За всички е ясно, че ядрената енергетика е най-екологичната и най-евтината“, обясни депутатът.

Свиленски добави, че се надява казусът със строителството на АЕЦ „Белене“ да се реши до края на управлението на коалицията.

Той коментира още, че предстои да се разгледа и промени статутът на болниците като търговски дружества. По отношение на мораториума върху цените на тока, водата и парното за битовите потребители, Свиленски заяви, че очаква да падне преди края на март, като не се очаква сериозен скок в цените им.   

Депутатът обясни, че в Бюджет 2022 има 20 млрд. повече за социални разходи, а анализаторите го определят като най-социалния бюджет досега. 

„ГЕРБ. ДПС и „Възраждане“ предлагат нови харчове – не може да казваш, че бюджетът е разточителен, а в същото време да предлагаш още. Надявам се да бъде изпълнен такъв, какъвто е. Постигнато е съгласие за БАН – отпуснати са 20 млн. допълнително, за музейните работници също. С полицаите ще има среща, за да се разбере за какво протестират“, заяви Свиленски. 

Относно конфликта Украйна-Русия, депутатът беше категоричен, че българският батальон не трябва да участва във военни действия. „Ние се придържаме към позицията, че България е в добри отношения с Русия и няма как да стане страна по този конфликт. Напротив, трябва да помогнем този конфликт да се реши по дипломатичен път, защото най-ощетени при такъв конфликт ще бъдем ние – ще спрат и доставките на газ, и туристите – и от Русия, и от Украйна“. 

Според него към момента страната ни не е заплашена от нападение и няма необходимост небето и да се пази от чужди изтребители.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!