Площадката на АЕЦ „Белене“ трябва да бъде лицензирана отново, което е почти невъзможно след въведените нови изисквания и това, което се случи във "Фукушима". Ядрената енергетика, която ние имаме обаче трябва да бъде продължена, най-евтиният начин е да се удължи допълнително срокът на годност на реакторите на „Козлодуй“, за допълнителни мощности трябва да се мисли отново на площадката там.

Така бившият финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев коментира въпроса с бъдещето на ядрената енергетика у нас в предаването "Лице в лице".

"За цените на енергоносителите у нас бяха предприети няколко мерки – програмата за енергийни помощи беше увеличена с 84 млн. лева, още през юни беше забързан ремонта на "Чаира", където 3 от 4 помпи не работеха и през ноември тези мощности трябва да заработят. Това е най-евтината електроенергия, която получаваме след АЕЦ. Освен това - завършването на българо-гръцката газова връзка, остава поставянето само на линейни тръби и се очаква до 31 декември трасето да бъде завършено. В противен случай от 1 януари започват да текат неустойки по 90 хил. евро на ден към фирмата-изпълнител", добави още той във връзка с предприетите мерки по време на предишното служебно правителство във връзка с повишаващите се цени на електроенергията у нас.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" обясни и какъв е проблемът със забавените плащания на „Автомагистрали – Черно море“.

"АПИ има пари да се разплати, трябва да се намери начин тези пари да стигнат до фирмите, без това да наруши Закона за обществените поръчки. Проблемът там е, че договорите са направени по изключително порочен начин до степен, че ние да ги дадем на прокурор – има сключен договор за обществена поръчка за 20 млн. лева и направени възлагания и свършена работа за 200 млн. лева. Това е нарушение на закона за обществени поръчки, който казва, че договорът може да се анексира до 50%, но всичко оттам нататък е незаконно. Направено е незаконно възлагане, дали сме УС на АПИ на прокурор, защото това е абсолютно незаконно. Докато този договор не се изправи, няма как на тези хора да им бъде платено", обясни той.

Асен Василев коментира и казуса с досиетата "Пандора" и името на Делян Пеевски в тях.

"Той е бил в ДАНС, не защото е имал офшорни фирми, а защото не са били декларирани. Не е проблем да имаш фирми, но те трябва да бъдат надлежно декларирани. Досиетата „Пандора“ дават видимост на това кой какви фирми и какви авоари има, в което само по себе си няма нищо лошо, стига хората, които са публични личности, да са ги декларирали по надлежния ред", заяви политикът.

Леви цели с десни мерки

В основата на подхода на съпредседателя на "Продължаваме промяната" за предстоящата предизборна кампания, са леви цели, постигани с десни мерки.

"Повишавайки събираемостта на данъците и спирайки течовете, в бюджета се появиха 2 млрд. лева за 4 месеца. На годишна база те могат да се увеличат до между 6 и 8 милиарда. Това са 2 магистрали „Хемус“ на година. С тези пари можем да инвестираме спокойно в образование, да оправим болниците, да дооправим инфраструктурата и да ни останат за всички други приоритети, които едно правителство би имало", обясни Василев.

Според него по-голямото перо, на което трябва да бъде обърнато внимание в бъдеще, е спирането на кражбите.

"Така този ресурс няма да отива за "Бентли"-та и "Ролс-Ройс"-и, а за болници, училища и детски градини", каза той.

Василев уточни, че трябва да бъде спрян и терорът над малкия бизнес.

"Тогава самият бизнес започва да мисли как да работи по-добре, вместо да се занимава с попълването на безброй форми, работа с администрация и 100 проверки на ден. Ние постигнахме 10% растеж, което не се е случвало в България от 97-98 г. насам", заяви Василев.

Вижте целия разговор във видеото.