Малко е вероятно да се стигне до балотаж на местните избори в София, смята политологът Стойчо Стойчев. Според него е напълно възможно още в неделя Йорданка Фандъкова да получи 200 000 гласа и да няма втори тур на местния вот в столицата.

Снимка: btvnovinite.bg

Стойчев е преподавател по „Политически риск и избори” в катедра „Политология" в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и ръководител на „Лаборатория за изборни системи и технологии”. Автор е на книгата „Контролираният и купения вот".

В студиото на „Лице в лице” политологът говори за възможните сценарии на местните избори в София. Според него, за да се стигне до балотаж за кметското място в София срещу Йорданка Фандъкова, Мая Манолова трябва да получи към 190 000 гласа, а това е нереалистично.

Стойчев смята, че нарочно се говори и „внушава бавно и неизбежно”, че ще има балотаж. Основанията за тези твърдения са социологическите проучвания, в които респондентите казват, че със сигурност ще гласуват, а след това не го правят.

„Предпочитам да работя с реални изборни данни. Има ги на сайта на ЦИК”, заяви политологът.

За да се осъществи прогнозата за балотаж, трябва да гласуват към 700 000 души, а досега на избори в София обикновено са гласували около 400 000, отбеляза Стойчев и напомни, че на предишните избори Георги Кадиев, който е бил силен кандидат с гражданска позиция и подкрепа е получил 22%, а едва ли Манолова ще може да надмине неговия резултат.

„За да получи Манолова 190 000 гласа, това означава никой да не гласува за Игнатов, Бонев и Джамбазки”, заяви Стойчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Политологът смята, че сме наблюдавали нормализация по време на тази изборна кампания, което означава, че политиката е влязла в „канава” и хората не се интересуват много от нея.

Според него „Демократична България” е искала да подмени темата на вота и да го превърне в своеобразен референдум за управлението на ГЕРБ. Това се дължи на факта, че те са „нишова партия”, която е „фокусирана върху съдебната реформа”.

Съществува обаче опасност „Демократична България” да „пресолят манджата”, защото българинът харесва по-умерени в своя изказ политици, които градят мостове, смята Стойчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Разбира се, има и подкрепа за партии с по-твърди позиции, но твърдите политици с определена линия като Волен Сидеров мобилизират много малък процент от избирателите, заяви Стойчев.

Не трябва да се подменя важният въпрос за местните избори в София, а той е как да се разпределя бюджета от 2 милиарда лева и как да се подобри живота на 2 милиона души, живеещи тук, заяви Стойчев и сравни вотът за кмет с избора на домоуправител в жилищна кооперация – избираш този, който ще върши работа и ще поддържа входа.