Министерството на правосъдието ще поиска информация от всички органи, които имат отношение към специализираното правосъдие – само факти, за да направи анализ за работата. Това обяви в интервю за предаването „Лице в лице“ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Анализът на работата на спецпрокуратурата ще продължи три месеца, реши днес пленумът на ВСС с голямо мнозинство. Беше отхвърлено предложението на Стоилов този срок да е двойно по-къс – до края на юни.

„Ще се опитаме да направим свой анали по-бързо, той няма да е изчерпателен, но ще е обективен – надяваме се да разполагаме с всичко това, с което разполага съдебната власт“, коментира Стоилов.

По думите му процесите в съдебната власт, когато са бавни, не вършат работа.

Относно проверката в Агенцията по вписвания той обяви, че тече наказателна процедура от ЕК срещу България затова, че агенцията не е дигитализирала особените залози и не е създала система с отворен код. Към днешна дата не е направено нищо относно дигитализацията на информацията в Агенцията по вписвания, която трябвало да приключи през 2018 г., допълни служебният министър.

Гледайте повече във видеото!