Апартаментите и къщите за гости не са при нас, не сме ние тези, които злоупотребяваме с европейски фондове, това са представителите на партиите на статуквото – БСП, ГЕРБ, ДПС, това са така наречените Патриоти. Те са тези, които се възползват от системата и от статуквото, не ние. Това каза в предаването „Лице в лице” бившият посланик на България в три европейски страни и представител в ООН Стефан Тафров.

„Живея в апартамент 83 кв м, давам апартаменти под наем, в които съм инвестирал спестяванията си, защото все пак съм имал високи заплати като посланик, декларирам си данъците така, че КОМПИ да заповяда. Купил съм ги на пазарните цени и това е отразено в нотариалния акт, за разлика от тези хора, за които говорим”, уточни той.

Във връзка с предстоящото посещение на папа Франциск Стефан Тафров заяви, че папата е един обаятелен и много сърдечен човек.

„Аз съм много щастлив, че идва. Смятам, че това е добре за България”.

Ватикана е един от центровете на света, на властта в света, католическата църква е изключително влиятелна, допълни той.

По думите му посещението на папа Франциск е доказателство, че темата с българската следа в покушението срещу папа Йоан Павел II е преодоляна.

„Това е зад нас, посрещаме един голям духовен лидер и в тези дни си мисля за българските католици, това е една много патриотична българска общност и тя много страда”.

В коментар за следващия европейски парламент, Стефан Тафров заяви, че той ще бъде доста поляризиран най-вече по оста про- и антиевропейски сили.

„Ние от „Демократична България” сме на страната на десницата. Искаме да има европейска отбрана, европейската армия няма да стане утре, но условията да се случи това е да си сътрудничим в такива сфери, като покупката на оръжие, допълни Тафров. По думите му, европейската сигурност не бива да отслабва НАТО.

Във връзка с предизборната кампания, Тафров беше категоричен, че предпочита да разговаря с хората на улицата.

„Аз предпочитам да застана на улицата, на една картонена масичка, със собствената си физиономия, да заговарям хората. Тези разговори много ме обогатяват, срещите с хора.

Първо установявам, че много хора ме познават, много хора имат добро отношение към мен и към „Демократична България”.

От началото на годината съм обиколил може би три пъти цяла България, стоя на улицата по няколко часа и тези разговори са едно от най-важните изживявания в живота изобщо. Това е невероятен човешки опит извън политиката и съм много благодарен на всеки, който е отделил поне по една минута да говори с мен".