„Мнозина виждат в превръщането на „Света София“ антирелигиозна проява не Ердоган, но тя е типично политическа реакция“, заяви бившият кореспондент на БТА в Анкара Стефан Солаков в „Лице в лице“.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него има връзка между решението за отмяната на статута на музей на историческата сграда паметник и опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г., още повече че превръщането на „Света София“ става именно в навечерието на годишнината на неуспешния пуч, който се състоя на 15 юли.

През 2016 г. много западни страни като САЩ са проявили симпатии към организаторите на неуспешния метеж и сега Ердоган си отмъщава, смята Солаков, който напомни, че турският президент многократно е обещавал и заплашвал да превърне „Света София“ в джамия пред своите поддръжници.

„Всички реакции извън православния свят, а дори и в него са болезнено боязливи. Дори папата се изказа, че бил огорчен, а руският патриарх бил изненадан“, заяви Солаков, който отбеляза, че политическа реакция няма от страна руския президент Владимир Путин именно по политически причини.

Снимка: btvnovinite.bg

Журналистът смята, че политически причини се крият и в липсата на реакция от страна на България. По неговите думи външният ни министър Екатерина Захариева трябва да направи демарш пред турската държава, но понеже „Ердоган ни пази“ и „ние сме едни от малкото му останали приятели“, това не се прави.

България има запорирани имоти за 500 милиона в Истанбул и може да окаже натиск по тази тема, смята Солаков. Не е вярно, че Ердоган е платил за ремонта на българската църква в турския мегаполис – сега истанбулската община събира пари като вход от туристите, посещаващи храма, каза журналистът, според когото президентът на югоизточната ни съседка си е правил пиар на наш гръб.

Вижте целият разговор във видеото!