Проф. Михаил Мирчев, политологът Христо Панчугов  и социологът Евелина Славкова се обединиха около тезата, че сегашните протести са провокирани от натрупването на скандали в кабинета „Борисов 3“ и че са напълно различни от тези през 2013 г.

Според проф. Мирчев сега има радикална политическа концепция: "Свалете ги, защото са престъпници, оставка плюс затвор“, коментира той. Според него трябва протестиращите да мислят себе си като политици, за да се промени нещо.

Партията на власт се сваля от партия, каза Мирчев.

Христо Панчугов пък потърси началото на натрупване на напрежението още в кризата с водата в Перник. Кибритената клечка за отприщване на протестите е бил главният прокурор Иван Гешев, смята той.

„Прокурор, който се изявява като шериф, като човек налагащ върховенството на закона у нас, той е клечката кибрит, затова гражданите скочиха“, коментира Панчугов.

„Борисов 3“ е белязан със скандали и е нормално да се разгори огън, акцията на „Росенец“, влизането на главния прокурор в президентството, това провокира хората да излязат“, смята Евелина Славкова.

Протестиращите затънаха пред „Лице в лице“ и обявиха исканията си отново – поискаха оставката на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков, както и реформа на съдебнaта система.