Предприятието за рециклиране на отпадъци в село Яворец не преработва болнични отпадъци, категорични са собственикът му Микеле Лоскалцо и експертът Филчо Филев, които гостуваха в предаването „Лице в лице“.

Тази седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред Цветанка Ризова, че е видяла как във фабриката в Яворец се обработват болнични отпадъци и от фармацевтични производства.

Предприятието в Яворец е изградено съгласно изискванията на българското законодателство, което е видно и от разрешението, издадено от РИОСВ - Велико Търново, а в разрешителното фигурират само неопасни отпадъци, заяви Филчо Филев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма какво да признавам на хората. Извършваме няколко дейности регламентарно, по закон, рециклираме. Много често се използва думата боклуци Искам да уточня, че работим със суровини. Купуваме суровина, да я рециклираме“, каза собственикът на Микеле Лоскалцо.

Предприятието рециклира полимерни материали, а не биологични и болнични отпадъци, заяви Филев, който отбеляза, че през октомври РИОСВ - Велико Търново е извършила проверка и не са констатирали нарушение.

След посещението на Корнелия Нинова пак е имало проверка и отново не е открито нищо нередно, каза Филев.

Той предполага, че Корнелия Нинова се е заблудила, че вижда болнични отпадъци.

Има внесено инвестиционно намерение за изграждането на цикъл „Измиване“, но това по никакъв начин не засяга природата и водите, тъй като водата, която се използва за измиване се ползва дълго време, а след това се предавана специални фирми за пречистване, а не се изхвърля, каза Филев.

В цикъл „Измиване“ ще се отстраняват механични замърсители като прах и кал, а не опасни вещества, категоричен е експертът.

Снимка: btvnovinite.bg

Филев обясни, че според него много лесно могат да се засекат постъпилите за рециклиране материали и количеството готова продукция и да се види колко отпадък реално е минал през предприятието.

Микеле Лоскалцо е категоричен, че няма връзка с престъпните групировки в Италия, които се занимават с нелегален експорт на отпадъци.